De nieuwe generatie!

 

Met de ervaringen die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik het hele ontwerp van de nyckelharpa op de schop genomen. En het resultaat mag er zijn! Na een jaartje proefvaren op de Harpavijver heb ik besloten dat dit nu mijn standaard model is. Ik bouw dus geen traditionele nyckelharpa's meer!

De vernieuwde klankkast, van onder breder en van boven smaller, vallen samen met de nieuwe klankgaten het meest in het oog. Samen met de nodige wijzigingen 'onder de motorkap' zorgen deze wijzigingen voor een zeer krachtige, bijzonder uitgebalanceerde klank. 

Met de optioneel ingebouwde professionele microfoon van DPA is deze harpa moeiteloos en natuurgetrouw op het podium te versterken. Voor thuisinstallaties is een zgn. fantoomvoeding noodzakelijk.   

Het bovenblad komt uit Zwitserland, van een familiebedrijf dat al sinds 1835 gespecialseerd is in klankhout. Je ziet het en je hoort het!
Het toestenbord van dit exemplaar is van gestoomd perenhout , afgezet met ebben. Ik maak dit ook graag van bijvoorbeeld palmhout afgezet met thuja fineer, esdoorn met mahonie enz. enz. Ik pas mij graag aan jouw smaak aan, op voorwaarde dat het geschikte materialen zijn en het er mooi uit komt te zien. Tenslotte heb ik een naam hoog te houden!

Nieuw ontwerp kop om de A-vorm van deze nyckelharpa te onderstrepen. Hier met vergulde Schaller M6 mini mechanieken, die ik vanwege het hoge gewicht overigens niet aanbeveel. Toegegeven, het ziet er wel mooi uit.

Een inovatie is dat de kop in een hoek van 7 graden op de hals staat. Buiten dat dit het geheel een eleganter uiterlijk geeft, wordt hierdoor ook de dnaardruk op de kam verhoogd hetgeen meer sustain op de open snaren opleverd. 

 

De 'geknikte hals'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het achterblad van riegel esdoorn (ook wel fiddleback ahorn genoemd) zorgt voor een directe en heldere klank.

Ook verkrijgbaar met een fichte achterblad voor een iets zachtere en warmere klank.